Omdat het laatste tijd nogal druk was heb ik mijn blog wat verwaarloosd, maar dit proberen we in snel tempo terug recht te zetten. Vanaf half mei zag mijn voorjaar er als volgt uit.
Na een snipperweekend (geen wedstrijd, wel veel trainingsarbeid) nam ik op 14 mei deel aan mijn allereerste triathlon. Ondertussen begint het weer al wat meer te lijken op wat we een "lenteweertje" kunnen noemen, maar op 14 mei was daar nog geen sprake van. Het was een druilige dag en pas 2 uur voor de wedstrijd zouden we zekerheid krijgen of het zwemnummer al dan niet zou doorgaan of vervangen worden door een loopnummer. Toen ik iets na 11u richting het secretariaat wandelde passeerde ik voorbij het wedstrijdbord met de watertemperatuur, 14,5°C, er zou gezwommen worden. Zelfs als ervaren duatleet vond ik het op dat moment positief dat er werd gezwommen. Voor mij was dit immers een proefstuk, met een tweede loopnummer in plaats van een zwemnummer zou ik niet veel ervaring rijker worden. Nadat ik mijn nummers had opgehaald, de beentjes had losgefietst en goed had losgelopen was het tijd voor de wetsuit aan te trekken. Met nog 10 minuten te gaan werd ik toch nerveus. Gelukkig zijn er op die momenten de goede zorgen van ma en pa die op de details letten. Eerst goed insmeren met vaseline (had ik ergens gelezen) en dan wetsuit aan. Toen we te water werden gelaten voelde ik me reeds meer op mijn gemak, maar vanaf het startschot sloeg ik quasi onmiddellijk in paniek. Het zwemmen lukte voor geen meter, ... dan maar even back to basics en schoolslag zwemmen tot ik weer tot rust kwam. Na goed 200m school sla kon ik uiteindelijk toch nog 300m crawl zwemmen. Het zwemnummer was bijgevolg een ramp. Maar geen erg, nu komt er nog het fietsnummer en het loopnummer. Op de fiets heb ik duidelijk een ander gevoel dan in duatlon wedstrijden. Bij duatlonwedstrijden zijn de benen reeds voor een deel verzuurd terwijl ik nu gas moet geven om ze warm te krijgen. Dit lukt aardig ... en zo maakt ik heel wat plaatsen goed. Bij het binnenkomen van de wisselzone merk ik wel dat door het koude weer in combinatie met de regen, mijn voeten zeer stram zijn. De eerste 100m van het loopnummer is dan ook zeer lastig. Maar gaandeweg vind ik mijn ritme en kan ik ook hier plaatsen goed maken. Met een 29ste plaats als eindresultaat mag ik dan ook meer dan tevreden zijn. Over een geslaagd triatlon debuut kunnen we niet spreken, maar een echte afknapper was het ook niet. De volledige uitslag vind u hier:
http://uitslagen.3athlon.be/pdffiles/2013/geel2013/geel2013_achtste_scratch.pdf
Een week na het triatlon debuut stond er terug duatlon op het menu. De sprintwedstrijd in Elsegem kon dit jaar, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, niet rekenen op de weergoden. Het was een zeer kille dag, met motregen. Met een zeer korte eerste en tweede loopnummer en een stevig fietsnummer werd het tempo enorm hoog gelegd van bij de start. In eerste instantie moest ik een groepje met oa Thomas Derboven, Sam Lepoutre en Olivier Dhaene laten gaan, maar na 1,5km besefte ik dat ik alles uit de kast moest halen om dit gat toe te lopen om een goed eindresultaat te behalen. Zo gezegd, zo gedaan, ... ahum. Met nog 1,5km te gaan voor de wissel, ging ik er vol tegenaan. Net op tijd maak ik de aansluiting met dit groepje en kan ik even bekomen tijdens het fietsnummer. Hoewel ook hier niet wordt getwijfeld. Regelmatig volgen er scherpe demarrages en het is telkens op de tanden bijten. Af en toe probeer ik mee te springen, maar telkens wordt het groepje terug bijeen gebracht. In de laatste ronde slaat dan het noodlot toe voor mij. Wanneer ik aan kop wordt afgelosd komt er een demarrage waarop ik niet direct kan antwoorden. Ik blijf achter met drie andere atleten, die niet echt zin hebben om te fietsen, omdat ze niet meekunnen of niet meewillen, dat laat ik in het midden. Deze jongens heb ik namelijk quasi nooit aan kop van de groep gezien en als ze vooraan kwamen, dan haalde ze het tempo uit de groep. Kortom, ... ik ben de pineut want ook nu hebben deze jongens geen zin in fietsen... Met nog één ronde te gaan probeer ik het tempo niet te fel te laten zakken, maar tegelijkertijd toch mijn krachten iets of wat te sparen. In het tweede loopnummer moet ik nog twee van mijn metgezellen laten voorgaan. Uiteindelijk wordt ik 13de, met deze uitslag ben ik zeker niet tevreden, er zat meer in. Maar af en toe moet je ook eens geluk hebben zeker.
De volledig uitslag van de wedstrijd te Elsegem:
http://vtdl.triathlon.be/upload/resultaten/20130520-elsegem.pdf
Om het mindere resultaat van Elsegem door te spoelen werd in eerste instantie een stevig trainingsweekend in gelast als voorbereiding op het BK SD te Wevelgem op 9 juni. Op 1 juni stond vervolgens de sprintwedstrijd te Rijkevorsel op het programma. En nog steeds waren de weergoden nog in wintermodus. De voorbije jaren werden er top temperaturen geregistreerd op de wedstrijd van Rijkevorsel, maar dit jaar zou dat niet zo zijn. Met een goeie 12 graden en een stevige wind zou het weer een kille wedstrijd worden. Een mens zou van minden zin krijgen om te vlammen tot je het er warm van krijgt. Na een ietwat tragere start kon ik halfweg het eerste lopen de aansluiting maken met twee atleten van het scott-team. Samen gingen we de wisselzone in, om aan het fietsnummer te beginnen. Maar deze jongens hadden niet veel zin om stevig tempo te maken. Halfweg de eerste ronde sluit Jens Van Beylen aan, met een paar renners in zijn wiel. Zonder al te veel te twijfelen plaatst hij onmiddellijk een demarrage. Ik wist dat dit het moment was, ... alles uit de kast om aan te sluiten, en zo fietsen we naar de volgende groep die in de running was voor de derde plaats. Na een halve ronde goed samenwerken en volledig in het rood gaan, kunnen we de kloof dichten. Zelf moet ik hiervan toch even bekomen, maar Van Beylen krijgt er niet genoeg van. Nog geen halve ronde later trekt hij er weer op uit, maar dit keer moet ik passen. In de laatste ronde worden wij bijgebeend door een groep sterke fietsers, comfortabel vestig ik mij in de voorste gelederen en doe ik nog wat kopwerk, maar ik zit al wel te denken aan T2 en een goed tweede loopnummer. Attent blijf ik vooraan meedraaien en een goede wissel is dan ook een feit. Al snel heb ik Van Beylen te pakken maar ik kan zelf niet weerhouden dat ik door een andere atleet nog wordt voorbijgesneld in de laatste rechte lijn. Ik finish met een zeer goed gevoel als 5de in deze zeer fijne recreatieve wedstrijd. We zijn klaar voor het BK aanstaande zondag!
Uitslag Rijkevorsel 2013 (solo's):
http://www.duatlon.be/uitslag-mannen.html
De goede vorm van de vorige week was nog niet gaan lopen op de dag van het BK Olympic Distance te Wevelgem. Zoals gewoonlijk werd er enorm snel gestart, maar hier liet ik me niet aan verleiden, ik besloot om mijn eigen tempo onmiddellijk te zoeken en half weg het eerste lopen zou ik wel zien waar dit mij zou brengen. Gaande weg haalde ik wat atleten bij en halfweg het eerste lopen besloot ik om even door te trekken en aan te sluiten bij een groter groepje. Met dit groepje haalden we nog een paar atleten bij in het eerste lopen om vervolgens het fietsnummer aan te vatten. Hier liep alles perfect, quasi iedereen had er zin in en werkte goed mee. Met twee keerpunten van 180° per fietsronde en zowat 9 fietsrondes af te leggen was dit fietsparcours niet bepaald eenvoudig. Je zat best zoveel mogelijk vooraan bij het nemen van de keerpunten, en je kon beter niet a bloc gaan tot aan het keerpunt, dit zou je namelijk wel eens duur kunnen komen te staan bij het optrekken na het keerpunt. Hier werd er steeds stevig doorgegaan om zo de mindere fietsers in moeilijkheden te brengen. Door het hoge tempo dat er werd aangehouden konden we flink wat tijd terugpakken op de voorliggers. Bij het ingaan van het laatste loopnummer hadden we dit groepje in het vizier, een extra motivatie om er in het tweede lopen vol tegenaan te gaan en nog wat plaatsen trachten goed te maken. Ik verlaat samen met Vandewalle als eersten van ons fietsgroepje de wisselzone. Vandewalle moet ik echter snel laten gaan, maar ik kan zelf ook nog een atleet bijhalen. Alles uit de kast in deze laatste run, om uiteindelijk als 15de te finishen in dit sterk bezette BK.
De volledige uitslag:
http://www.energyteamzuidwest.be/sites/default/files/14HU23H24_Scratch.pdf
zaterdag 7 september 2013
Geslaagd MTB debuut!
Na een
succesvolle Powerman Vlaanderen 2013 werd de tijdritfiets omgewisseld voor de
mountainbike. Half september staat een off-road duatlon duatlon op en om de
Sint-Pietersberg te Maastricht op het programma en met het wegvallen van het BK
sprint duatlon te Hulshout stond er niets in de weg om vol voor de mountainbike
te kiezen.
Op 11
augustus werd een eerste keer stevig door getraind met de mtb op de Bataille
des Ardennes te Trooz. En dat zou ik geweten hebben, maandag waren de buik, rug
en armspieren zeer pijnlijk. Bevestiging van wat een leek ook kan zien, er is
duidelijk verschil tussen tijdrijden en mtb’en. Maar vertrekkende van een
stevige basis, wat aangepaste kwaliteitstrainingen en door veel samen met mijn
“ervaren-mtb’er-broer” te gaan trainen kon ik toch al snel wat vorderingen
maken met de mtb.
Op 16
augustus was er een eerste test, de SKS-Sauerland marathon te
Grafschaft-Schmallenber (D). Ik nam er deel aan de middellange afstand
marathonwedstrijd. Met zijn 59 km en 1550 hm, zonder enig echt vlak gedeelte
was dit een wedstrijd die me wel kon smaken. Met de zeer prille ervaring
waarover ik beschik kon ik vanuit een vrij slechte startpositie toch beslag
leggen op de 26ste plaats. Hiermee kon ik van een geslaagd
mtb-debuut spreken. Het was echt genieten van begin tot einde, een zeer mooie
track door een prachtige natuur, ik was verkocht.
De volledige uitslag van de MTB marathon in Schmallenberg:
http://my1.raceresult.com/details/results.php?lang=de&page=6&eventid=14693&contest=2&name=Ergebnislisten|Ergebnisliste%20MW&format=view
De volledige uitslag van de MTB marathon in Schmallenberg:
http://my1.raceresult.com/details/results.php?lang=de&page=6&eventid=14693&contest=2&name=Ergebnislisten|Ergebnisliste%20MW&format=view
Na een
periode waarin de nadruk meer lag op MTB volgde een “loop-week” die werd
afgesloten met een loopwedstrijd te lichtaart. De Holleweg jogging kent een
pittig parcours door de lichtaartse bossen. In de 10km wedstrijd moesten we de
pittige omloop tweemaal afwerken. Na een eerste ronde ging ik nog zeer goed mee
met de kopgroep en nam ik het voortouw. Vanaf km 5 duwde ik het gaspedaal
stevig in, met succes, na 6km bleef slechts één atleet aanklampen. Vanaf dit
moment besefte ik dat de overwinning er wel eens kon inzitten. Dit motiveerde
mij om extra diep te gaan en in de laatste 500m kon ik afstand nemen van mijn
metgezel en was de overwinning een feit. Het was afzien tot de laatste meters,
maar het was het waard. Dit geeft mij een zeer goed gevoel voor de komende
periode.
Artikel van de Holleweg jogging:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130825_00707045
Uitslag van de holleweg jogging:
http://www.hollewegjogginglichtaart.be/2013/2013.htm
Artikel van de Holleweg jogging:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130825_00707045
Uitslag van de holleweg jogging:
http://www.hollewegjogginglichtaart.be/2013/2013.htm
De dag na
de overwinning in Lichtaart was het terug alle hens aan dek, er moest nog
stevig getraind worden alvorens ik op vakantie vertrok richting Scuol (CH). Op
zaterdag 31 augustus stond hier namelijk de Nationaalpark marathon op het
programma. Mijn broer nam er deel aan de Vallader (139km – 3900 hm) en zelf zou
ik deelnemen aan de kortere versie, de Livignasco (66km – 1850hm). Met een zeer
pittige startklim (800hm op 11km), vertrekkende vanuit Livigno richting Scuol,
was dit wel spek voor mijn bek, dacht ik. Dit werd er ook nog eens ingepeperd
door Wouter (broer), wat de nevositeit stevig dit toenemen. Het was zeker van
mijn eerste duatlon geleden dat ik nog zoveel zenuwen had. Gelukkig kon ik nog
goed slapen en rusten de dagen voordien, maar op de ochtend van de wedstrijd
kon ik het amper uithouden van de nervositeit. Om 5u30 fietste ik het maanlicht
richting het station van Scuol. De frisse lucht deed me wel deugd en ik kwam
geleidelijk meer tot rust. Om 5u50 vertrok de shuttledienst richting Livigno, om
een uur later ook te arriveren op de startplaats. Nu ging het in een sneltempo
richting de start. Met een temperatuur van 3°C was een stevige opwarming een
noodzaak. Na een kwartier goed doorpeddelen en wat spurtjes wurmde ik mij
ergens tussen de vele bikers aan de start om zo dicht mogelijk vooraan te
staan. Omdat ik hier nog nooit had deelgenomen was een plaats rond de 10de
startrij het hoogst haalbare. Een paar minuten later volgde dan het startschot.
Onmiddellijk werd er een lap op gegeven, ik moest alles uit de kast halen om
zoveel mogelijk renners bij te halen alvorens de klim van de “Chassauna-pass”
aan te vatten. De koplopers moest ik echter laten gaan, maar ik slaagde wel min
of meer in mijn opzet. Langzaam aan begon het nu toch wel flink bergop te gaan
en dit begon zijn eerste slachtoffers te eisen. Het is tandbijten tot boven, en
regelmatig passeer ik nog een renner die te voet staat. Zelf zal ik ook
tweemaal moeten afstappen om boven te geraken, maar met een achtergrond als
duatleet vormt dit niet meteen een probleem. Eens op de top kijk ik nog eenmaal
achterom om vast te stellen dat ik een goeie 50 meter voorsprong heb op de
eerste achtervolgers. Nu volgt een afdaling van 3km zoals ik ze nog nooit heb
gezien, prachtig, maar zeer stijl en af en toe ook zeer technisch. De opperste
concentratie is nodig om hier veilig af te dalen. Na deze afdaling blijkt dat
de achtervolgers ofwel meer risico hebben genomen, ofwel zeer goed dalers zijn.
Vier renners sluiten bij mij aan, maar ik laat me niet van stuk brengen. Nu
volgt een verbindingsstuk van 40 km lichtglooiend fietsen, met af en toe nog
een stevig klimmetje, alvorens de finale (20 km met 700hm) aan te vatten. Ik
gooi alle kaarten op tafel en houd het tempo zeer hoog, op zeldzame stukken
bergop geef ik het volle pond om zoveel mogelijk schade toe te brengen bij de
concurrentie. Eén van mijn metgezellen lijkt er ook zin in te hebben en werkt
goed mee. Samen slagen we erin om de andere atleten over boord te gooien en de
finale in te gaan.
Na veel
klimwerk in de finale slaag ik er niet in geslaagd om mijn laatste metgezel
over boord te kieperen en dus gaan we
met 2 de laatste 3km in. Nu volgt een zeer snelle afdaling waarin
inhalen zeer moeilijk is. Ik begin als tweede aan deze afdaling en weet dat dit
alles behalve ideaal is. Maar door mijn metgezel onder druk te zetten kan ik
hem in de fout dwingen, hij gaat uit de bocht en zo kom ik aan kop. Door veel
risico’s te nemen slaagt hij er toch in om terug aan te sluiten. Maar in de
laatste scherpe bocht neemt hij weerom te veel risico. Hij gaat een tweede maal
uit de bocht, dit keer volgt een serieuze smak. Ik hoor hem nog roepen van de
pijn, maar besef ook dat mijn 5de plaats overall een feit is. Bij de eerste
seingever die ik tegenkom geef ik nog door dat er iemand gewond is en
vervolgens bol ik over de streep na iets meer dan 3u wedstrijd. Hier verneem ik
ook nog eens dat ik 3de ben in het H1 klassement, hiermee ben ik
dolblij. Een marathon podium in Zwitserland, het mountainbikeland, … te gek.
De volledige uitslag vind u hier:
Abonneren op:
Posts (Atom)